zaterdag 22 december 2012

Henryk Broder: “We beleven de laatste dagen van Europa”

In de papieren Volkskrant van heden 22 December 2012 weer een zeer interessant artikel van Henryk Broder waarin hij in een kersttoespraak zijn visie op de toekomst van de EU geeft.
Helaas heeft de Volkskrant gemeend het artikel niet integraal op internet te moeten zetten.
De geïnteresseerde lezer moet zich eerst namelijk registreren, om dit artikel te kunnen lezen.

De Volkskrant loopt achter de feiten aan, want dit artikel dat eerst in de Deutsche Wirtschafts Nachrichten is geplaatst, is reeds door anderen op internet geplaatst, en wel in het Nederlands.
Op de website van E. J. Bron, is het artikel in het Nederlands te lezen.

Henryk Broder: „Wir erleben die letzten Tage Europas  
(Duits)

Für den Schriftsteller Henryk Broder ist die EU der massivste Versuch einer Ent-Demokratisierung der Gesellschaft seit dem Ende der Sowjetunion. Er gibt ihr deswegen keine Überlebenschance – auch wenn die Gäste auf der Titanic nichts von dem Eisberg hören wollen, auf den der alte Kontinent zusteuert. Die Deutschen Wirtschafts Nachrichten dokumentieren eine zornige Rede Broders.

Henryk Broder: “We beleven de laatste dagen van Europa” (Nederlands)
Voor de schrijver Henryk M. Broder is de EU de grootste poging tot een ont-democratisering van de samenleving sinds het einde van de Sovjet-Unie. Hij geeft haar daarom geen overlevingskans – ook al willen de gasten op de Titanic niets horen over de ijsberg waar het oude continent op aanstuurt.