dinsdag 27 november 2012

Jan Vlug een moreel baken in de wereld van de advocatuur

Jan Vlug advocaat van Jasper Steringa de moordenaar van  Marianne Vaatstra, is duidelijk, mijn client is schuldig aan  de misdaad waarvan hij nu nog officieel van wordt verdacht.
Schuldig, omdat het DNA van Jasper Steringa voor 100% overeenkomt met het DNA, dat is gevonden op het lichaam van Marianne Vaatstra.

Deze openhartigheid van Vlug wordt hem niet in dank afgenomen door sommige collega's. In de Volkskrant van 27 November 2012 hebben de advocaten Willem Jebbink en Jeroen Soeteman een opinie stuk geschreven met als titel, 'Het is alsof de advocaat van Jasper S. zich publiekelijk verontschuldigt voor een vuile klus.'

Advocaat Jan Vlug is volgen deze collega's fout bezig, want verdachte Jasper Steringa wordt hiermee door zijn advocaat in de steek gelaten.

Citaat: De verdachte in strafzaken heeft recht op een volstrekt eenzijdige, partijdige en kritische verdediging waarin  geen mogelijkheid onbenut blijft vraagtekens te plaatsen bij de redeneringen en conclusies van politie en justitie.  De advocaat dient inzicht, of zelfs begrip, te kweken voor de wijze waarop zijn cliënt heeft gehandeld  (uiteraard als dat handelen bewezen kan worden). Daarnaast behoort hij er ook nog eens -  los van de inhoud van de zaak - onophoudelijk op toe te zien dat zijn cliënt een eerlijk proces krijgt. 

Interessant is de laatste redenatie van Willem Jebbink en Jeroen Soeteman in hun kritiek. De advocaat behoort, "onophoudelijk op toe te zien dat zijn cliënt een eerlijk proces krijgt. "
Beide advocaten behoren tot die stroming in de strafadvocatuur, die vind dat schuld ondergeschikt is aan het doel, de client met alle mogelijke middelen vrij te krijgen.

Het enige doel van het recht voor een verdachte op een advocaat, is het recht op een eerlijk proces, en het is nooit de bedoeling van het recht geweest, dat schuldigen door list en bedrog hun straf  zouden mogen ontspringen.

Jasper Steringa heeft na zij aanhouding getracht zijn zaak te laten verdedigen door de gebroeders Anker, maar die hebben dat geweigerd.
Een daad van fatsoen en respect voor de familie Vaatstra mischien, vergeet het.
Advocaat Anker heeft na de moord op Marianne, de familie Vaatstra als cliënt bijgestaan,
en heeft daarom het verzoek van Steringa af moeten wijzen.
Advocaten kantoor Anker & Anker hadden geen enkel moreel bezwaar om Steringa te
verdedigen, maar realiteitszin heeft hun duidelijk gemaakt, dat ze hiermee de grens van het toelaatbare  zouden zijn overschreden.
Beide advocaten zouden nergens in Friesland meer worden gedoogt, ze zouden op de
tribune van voetbalclub Heerenveen waarschijnlijk worden gelyncht.

Robert Mikelsons die een wereldwijd pedofielen netwerk leidde, en tientallen kinderen heeft misbruikt, hadden in advocaat Wim Anker en kantoorgenoot Tjalling van der Goot, twee advocaten die hun taak met gedrevenheid uitvoerden. Alles haalden ze uit de kast, om Mikelsons vrij te krijgen.


Daarom is Jan Vlug een baken in de zee van een beroepsgroep, die zich steeds openlijker manifesteert als normloos en moreel failliet.