donderdag 15 november 2012

Egypte houd Hamas worst voor

De Egyptische president Mohamed Morsi heeft de Hamas vermoedelijk belooft een inval van Israel in Gaza niet te zullen dulden.  Zoals verwacht heeft de Hamas dit uitgelegd als een vrijbrief om de IsraĆ«lische bevolking weer met raketten te bestoken.

President Mohamed Morsi heeft een geheel andere agenda, en daarvoor moet de Hamas in Gaza in feite vleugellam worden gemaakt.  De Egyptische inkomsten uit het toerisme waren in 2010 nog 12 miljard dollar, en in 2011 zakte dit tot 8 miljard dollar. Dit zijn de belangrijkste inkomsten van Egypte. De oorzaak is de voortdurende dreiging van radicale groepen die vanuit Gaza de economische stabiliteit in Egypte en met name de Sinai bedreigen.
En de Sinai staat bekend als toeristische trekpleister, dus inkomen voor de schatkist.

Een nieuwe inval van het Israƫlische leger in Gaza is dan ook voor Egypte een bijna welkome zaak, maar ze zal uiteraard dit met veel verbaal geweld veroordelen. Voor Abbas is een hernieuwde inval ook welkom, maar ook hij zal dit veroordelen.
Het is te verwachten, dat Egypte na een militaire operatie in Gaza, de Hamas niet weer zal toestaan haar wapenarsenaal via tunnels op te bouwen.