maandag 5 september 2011

Wilders krijgt gelijk, Erdogan is een gevaarlijke Islamist

Erdogan zit tot over zijn oren in de organisatie van de Gazavloot, die uiteindelijk het leven van 9 IHH activisten het leven koste.
Nu het VN rapport over de Gazavloot is uitgelekt, is Erdogan totaal door het lint gegaan.
Maandenlang heeft de Netanjahoe hem het gevoel gegeven, dat Israël onder de juiste politieke druk wel akkoord zou gaan met zijn eis om excuus voor het optreden van de Israelische commando's te maken.
Nu blijkt steeds duidelijker, dat Israel nooit van plan is geweest om zich door deze islamist te laten chanteren.
Excuus maken zou in dit geval een vorm van appeasementpolitiek bedrijven zijn, want Islamisten zijn pas tevreden als Israel niet meer bestaat. Na elke buiging zal een reden worden bedacht voor een nieuwe buiging.

Hoewel er cultureel tussen Arabieren en Turken en wereld van verschil bestaat, gedraagt Erdogan zich steeds meer als een Arabier. Al het goede is Islam, en het slechte is het Westen, de rode draad in het Arabische historische denken.
Jarenlang is Israël de grootste pleitbezorger voor toetreding van Turkije tot de EU geweest, en de reden hiervoor is, dat men in Israël de groeiende politieke macht van Erdogan zag ontwikkelen, en de enige dat deze Islamist kon indammen, zou het keurslijf van de EU zijn.  Immers de enige discipline die de EU wel kan opbrengen is de schijnmoraal van mensenrechten en het fatsoenlijk met elkaar omgaan als belangrijkste maatstaf voor een EU lid.

Duidelijk is nu wel voor iedereen in de EU, dat Geert Wilders zijn onparlementaire maar juiste karakterisering van de persoon Erdogan geen woord verkeerd blijkt te zijn.

Erdogan is door het lint gegaan, omdat het VN rapport  het recht van Israël om een blokkade van Gaza te hanteren volgens de regels van het Internationale recht is. Dat het optreden van de soldaten de toets der kritiek niet kan doorstaan, is eigenlijk niet meer dan een lastige voetnoot.
Het is de directe betrokkenheid van Erdogan met de organisatie van de Gazavloot, die hem in het politieke drijfzand heeft gezogen. Zijn reactie laat zien, dat hij de strategie van Netanjahoe begint te begrijpen, en in plaats van af te koelen, dreigt hij met oorlog.
Erdogan dreigt met het inzetten van de Turkse vloot in de Middellandse zee, en lijkt hiermee een conflict met Israël uit te lokken.

De vraag is nu, wanneer Erdogan door een staatsgreep zal worden afgezet, want deze Islamist is net zo radicaal en onverantwoordelijk als Ahmedinejad of Hezbollah leider Hasan Nasrallah.