woensdag 26 maart 2014

W. Banning: nationaalsocialisme ideologisch verwant aan communisme c.q. socialisme

Dr. Willem Banning 1888-1971 publiceerde in 1932 het eerste druk van zijn boek met de titel "HET NATIONAAL-SOCIALISME." In 1933 kwam het vierde druk uit, met als aanvulling de gebeurtenissen in 1933 waarin Hitler de macht greep.

Het interessante aan dit boek is, dat de schrijver W. Banning in 1933 o.a. toch heel duidelijk ideologische verwantschap zag tussen het nationaalsocialisme en het communisme.

Hoe ideologisch verwant het nationaalsocialisme is met het communisme beschrijft Banning op blz 66. Citaat letterlijk: Een soortelijk probleem doet zich voor, wanneer wij vragen naar Hitlers ekonomiese mogelikheden. Stellig leeft er in de nationaalsocialistische beweging een zeer sterke wil naar socialisme, naar bevrijding van de arbeid uit de overheersing van het grootkapitaal.
Met name leeft deze wil in de S.A. en N.S.B.O. die sterk proletariers zijn. Uit de reeds eerder genoemde roman over Horst Wessel wordt duidelik, hoe deze volledig toegewijde en sterk idealistiese jongeman met zijn S.A-troep steeds werkt onder de kommunistiese arbeiders, en de besten overhaalt naar de nazi's. Als dit een algemeen beeld is, zitten er in de S.A. heel wat radikale socialisten; de uitingen die zo nu en dan bekend worden, het aandringen op ,,socialisme'', wijzen in dezelfde richting. Dat Hugenberg, na tot het uiterste te hebben stand gehouden, viel is eveneens een teken. Er is reden voor de opvatting, dat Hitler staat of valt met zijn wil om al dan niet met socialisme ernst te maken. Natuurlijk zal er dan meer voor de dag moeten komen, dan het vrij verwarde en tegenstrijdige programma van tans. Ik acht dit zeker niet uitgesloten.
 
Dr. Willem Banning: Gezaghebbend religieus-socialist, partijbestuurder en medeoprichter van de PvdA. Was aanvankelijk onderwijzer, maar kreeg later gelegenheid om theologie te gaan studeren. Kwam toen in aanraking met het marxisme. Na zijn studie vrijzinnig-hervormd predikant en vanaf eind jaren'20 voorman van de religieus-socialistische beweging in Nederland. Tevens hoogleraar in Leiden. Partijbestuurder van de SDAP en vooraanstaand pacifist. Na de bevrijding actief in de Nederlandse Volksbeweging en voorzitter van het oprichtingscongres van de PvdA.